Contact
Sitemap
Print
PORTAL
U bevindt zich hier: Home | Producten | Tomaten
subnav_frame
Producten
Aardbeien
Rassen
Diensten
Teeltproces
Jaaroverzicht
Tomaten
Segmenten
Diensten
Jaaroverzicht
Paprika's
Diensten
Centraal Sorteren
Jaaroverzicht
SpecialtyStreet
Komkommers
Diensten
Jaaroverzicht
recept_frame_nl
Kippenslaatje met aardbeien
Bekijk hier het recept

naar alle recepten

 

TomatenPositie

Samen met de Hoogstraten-aardbei staat de Flandria-tomaat op kop bij Veiling Hoogstraten. Los of in tros, elke tomaat die de hallen verlaat, bloost van smaak en gezondheid, en dat maakt ze erg geliefd bij de Belgische en buitenlandse consumenten.

Geschiedenis
De tomaat is afkomstig uit de dalen van het Andesgebergte in Peru. De Inca’s kweekten er deze vruchten. Omstreeks de jaren 1500 kwam de tomaat samen met de aardappel naar Europa. Snel na de introductie van de tomaat in Europa wordt zij ook in Nederland gekweekt. Maar niet om te eten, enkel voor de sier. Dit omdat men dacht dat het een giftige plant was, tot in de 19e eeuw bleef men de tomaat wantrouwen door de gelijkenis met andere giftige soorten van de nachtschadefamilie. In Italië at men de tomaat reeds omstreeks 1560. Daar dacht men dat de tomaat een liefdesappel was. De Fransen dachten dan weer dat het eten van rijpe tomaten hun huwelijk kon redden. Men noemde de tomaat: “gouden appel” of pimdor of pomme d’or. Nu kennen we de vrucht onder de naam tomaat. Deze naam is afgeleid van het Mexicaanse woord “tomana”. Tomana betekent er “groeien”. De tomaat verscheen in onze kookboeken omstreeks het einde van de 19e eeuw (1801-1900).

Aanvoer / Verkrijgbaarheid
Heel het jaar door zijn er smakelijke en hoogkwalitatieve Flandria-tomaten verkrijgbaar. De zomermaanden kennen de grootste aanvoer, maar vanaf maartl zijn de 9 segmenten van losse tomaat en tomatentrossen voorradig.
Een vergelijkend statistisch overzicht van de aanvoer, omzet en middenprijzen voor de tomaten die de laatste 2 jaar via Veiling Hoogstraten verhandeld werden, kunt u hier raadplegen.

Voedingswaarde
Tomaten zijn zeer rijk aan vitamine A, vezelstoffen en caroteen.

Bewaren
Koop geen te rijpe tomaten. Ze zijn minder pittig van smaak en verwerken moeilijker. Koop best tomaten die stevig aanvoelen en een glanzend uitzicht hebben. Tomaten worden best bewaard bij een temperatuur van 12 tot 16° C met een relatieve vochtigheid van 85 à 90%. Een goed verluchte bewaarplaats stelt deze vruchtgroente op prijs. Bewaar tomaten dus op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Daar kunnen ze minstens een week bewaard worden. Tomaten zijn zeer gevoelig voor lage temperatuurbederf. Te koude bewaring is ook nefast voor de smaak.

Kwaliteitskenmerk
Flandria-tomaten hebben stevig vruchtvlees, zijn gelijk in kleur over de ganse oppervlakte, zijn glanzend, regelmatig van vorm en vrij van vergroeiingen en beschadigingen.

Raseigenschappen
In 1995 werd het Flandria-keurmerk geïntroduceerd, om tegemoet te blijven komen aan de individuele wensen van elke consument splitsten de Vlaamse telers de Flandria-tomaten op in diverse op de markt afgestemde segmenten.
De indeling gebeurt volgens sortering, smaak en structuur. In elk segment horen een beperkt aantal rassen thuis, elk met hun eigen teeltrecepten.

Veiling Hoogstraten cvba | Loenhoutseweg 59 | B-2320 Hoogstraten | België | Tel.: ++32-33.40.02.11 | Fax: ++32-33.14.78.44 | info@veilinghoogstraten.be